Втори ден от преместването на украинските бежанци от морските курорти към вътрешността на страната.

След фалстарта във вчерашния ден днес интересът към създадената от държавата организация е по-голям.

78 украински бежанци се качиха час и половина преди обяд на бързия влака Варна-София. За тях бяха осигурени три допълнителни вагона.

Те ще бъдат настанени във ведомствени бази във Велико Търново, Рибарица и Паничище, а по информация на bTV много украинци се отправят към вътрешността на страната и с лични автомобили.

„Много сме благодарни на България, като се има предвид, че бягаме от война, нас ни устройва всичко. Мисля, че за напред всичко ще бъде наред - децата ще подишат планински въздух. В хотела на морето ни беше много удобно, за което благодаря. Наистина се чувствахме като у дома и се надяваме и занапред да е така. Разбира се, най-много искаме да се върнем у дома, но засега трябва да почакаме“, казва една от жените, която се премества.

Снимка: btvnovinite.bg

До края на деня други влакове от Варна за вътрешността на страната за украински бежанци на този етап не са предвидени.

В Бургас имаше огромно напрежение сутринта не само сред бежанците, но и сред институциите, ангажирани на място с транспортирането им. Оказа се, че до последно никой не знае крайната точка на маршрута, по който потеглят.

Пред един от хотелите десетки малки деца, бебета и възрастни хора трябваше да чакат близо два часа в автобуса, докато стане ясна следващата база, към която ще бъдат пренасочени.

„Много се страхуваме, защото чухме, че няма да има медицински пункт и че най-близкият магазин е на 10 км и можело да се стигне само с кола, но никой от нас няма кола“, споделя една от жените.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мама и дядо ще се окажат откъснати от цивилизацията, без достъп до медицински грижи. Затова мнозина се отказаха, но на отказалите се държавата на свой ред спира следващите помощи“, добавя друга жена.

Впоследствие се оказа, че тези хора, както и в още два автобуса от "Слънчев бряг", ще бъдат пренастанени в почивна база в Китен.

Последният план поне за днес, по който работи областната управа, е да се търсят хотели и станции в района, за да не се налага хората да пътуват надалече, както беше вчера. По последна информация около 400 души очакват деца да бъдат пренастанени.