Сагата с транспортирането на 5 украински бежанци варненския влак приключи благополучно в почивната база на военното министерство в Рибарица. Те излязоха на жп гарата в Горна Оряховица и бяха транспортирани до базата.

Това, което с тревога обаче ни споделиха, е, че на тях им е било обещано да останат в хотела, в който са били във Варна до 31 май, но снощи спешно са били събрани и им е казано, че днес трябва да напуснат.

По-младите са се самоорганизирали и са намерили прием в други хотели, но тези хора, които дойдоха в Рибарица,  са възрастни болни. Те се притесняват, че мястото е отдалечено, а се нуждаят от специализирана медицинска помощ.

От управата на базата обещаха пълно съдействие. Съдействие им обещаха и украинските бежанци, които са настанени тук от по-рано.

В почивната станция на военните в село Рибарица и в момента са приютени 190 бежанци. Повечето от тях са деца от района на град Николаев. Има и новородено – на 40 дни.

По план днес трябваше да пристигнат още 80 души от района на Варна. До последно обаче не беше ясно колко и дали ще пристигнат.  

В късния следобед групата от петима бежанци от варненския влак пристигна в почивната база в Рибарица.

„За младите е изумително, това е романтика, приказка, за нас е тежко, физически тежко, пътуваме от сутринта, с високо кръвно съм, ние искаме тук да има аптеки и болници, а няма. Нямаме и автомобили, нуждаем от лекарска помощ“, споделя Людмила Рибалкина.

В 6-етажната почивна база в Паничище също бяха в очакване на първите украинци от морето.

„Разполагаме с апартаменти, двойни, тройни и четворни стаи за настаняване. Стаите имат собствен санитарен възел, телевизор, хладилник“, казва Даниела Марчина - управител на почивната база, Паничище.

Все още не е ясно колко души ще пристигнат в следващите дни.