Прокуратурата е осъдена да плати 80 000 лева обезщетения на един от роднините на жертвите на жестокото шесторно убийство в Нови Искър преди 3 години, съобщи правният сайт „Лекс Нюз“. От Софийския градски съд потвърдиха за bTV информацията за решението.

Вечерта на 31 декември 2017 г. Росен Ангелов уби бившата си приятелка Кети Кюхова, а в първите часове на 2018 г. отиде в къщата ѝ и застреля цялото ѝ семейство – майка ѝ Еленка Бурджиева, дъщеря ѝ Нанси Иванова, новия ѝ приятел Неделчо Юнаков, сина му Георги, както и приятеля на Нанси Боби Иванов. Стрелецът се самоуби преди да бъде задържан.

След трагедията стана ясно, че Ангелов е осъждан рецидивист, който още в края на 2009 г. е бил осъден за пореден път за блудство с малолетно момиче. Присъдата му от 8 години затвор обаче така и не е била изпълнена, защото се e укрил, припомня „Лекс Нюз“. Според съдия Маргарита Георгиева от СГС държавното обвинение не е изпълнило задълженията си – в момента на извършване на убийството мъжът е трябвало да бъде в затвора.

Така тя частично удовлетвори иска на Иво Кюхов – син на Еленка Бурджиева и брат на Кети Кюхова, който търсеше 95 000 лв. от прокуратурата по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) с мотива, че бездействието на държавното обвинение е пряко свързано с убийството на близките му. Присъдени са му 50 000 лв. за смъртта на майка му и 30 000 лв. – за смъртта на сестра му.

Не е било уважено искането от 15 000 лв. за претърпени неимуществени вреди от смъртта на племенницата му Нанси, тъй като не е доказал, че е бил особено близък с нея.

В хода на делото прокуратурата не е представила доказателства, че за 8 г. е направено достатъчно за задържането и вкарването в затвора на Ангелов.

Съдия Георгиева подчертава, че изпращаните от МВР данни, че не успяват да открият Ангелов, не са причина прокуратурата да не даде и конкретни указания за издирване – справки от различни национални  бази данни, проследяване на банкови операции, разговори с приятелски кръг, роднини, наблюдение на места, на които би могъл да пребивава и др. В решението си съдът дава пример с бездействие в продължение на повече от една година в периода от януари 2013 г. до март 2014 г., през който не са извършвани никакви действия за издирване на Ангелов.