По случай Деня на независимостта на 22 и 23 септември няма да има платено паркиране в центъра на София. На 21 септември, събота, „синя“ и „зелена“ зона работят с обичайно работно време, информират от Центъра за градска мобилност.

В неделя обаче центърът на столицата ще е затворен за автомобили. Денят на независимостта е последният ден на Европейската седмица на мобилността, а датата е обявена и като Ден без автомобили и ще има традиционно велошествие.

От 6 до 20 часа на 22 септември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл. „Кн. Александър I".

От 8 до 20 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в зоната ограничена от бул. „Тодор Александров“, бул. „Кн. Ал. Дондуков“ бул. „Васил Левски“, ул. „Граф Игнатиев“, ул. „Алабин“, ул. „Позитано“ и бул. „Христо Ботев“. 

Движение ще има по граничните улици и булеварди на зоната, а в нея ще могат да навлизат автомобилите със специален режим на Спешната помощ, пожарната и полицията, градския транспорт, автомобили на живущите в района, както и тези обслужващи съгласуваните събития и тържествени церемонии. 

Началото на велошествието е 11 ч. с маршрут от бул. „Александър Стамболийски" (в участъка от бул. „Христо Ботев" и пл. „Света Неделя"), по бул. „Витоша", надясно по бул. „Тодор Александров", бул. „Кн. Александър Дондуков", надясно по бул. „Васил Левски", наляво по бул. „Янко Сакъзов", надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" до пл. „Орлов мост", надясно по бул. „Цар Освободител", наляво по бул. „Васил Левски", бул. „Патриарх Евтимий", надясно по бул. „Христо Ботев", надясно по бул. „Александър Стамболийски", където е финалът.

Ще има промени и в маршрута на градския транспорт

 

Заради велошоствието се променя маршрутът на редица линии от градския транспорт, сред които автобусни линии номер 9, 72, 76 ,84, 184, 94, 204, 304, 604, тролейбусна линия 7, трамвайни линии 15, 12 и 18.

Автобусна линия №9 (в посока пл. „Орлов мост"): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" надясно по бул. „Цар Освободител", надясно по бул. „Васил Левски", надясно по ул. „Шипка" и по маршрута си.

Автобусите да спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" на 50 м преди бул. „Цар Освободител" в посока пл. „Орлов мост".

Автобусна линия № 72:

- в посока ж.к. „Западен парк": от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" надясно по бул. „Цар Освободител", наляво по бул. „Васил Левски", надясно по бул. „Патриарх Евтимий", наляво по бул. „Прага", ул. „Св. Георги Софийски" и по маршрута.

- в посока Плиска: от ул. „Св. Георги Софийски" направо по бул. „Прага", надясно по бул. „Ген. Скобелев" и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски", надясно по ул. „Шипка", наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" на 50 метра от бул. „Цар Освободител" в посока ж.к. „Западен парк" и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусна линия №76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев"): от бул. „Цариградско шосе" по бул. „Цар Освободител", по бул. „Васил Левски", бул. „Патриарх Евтимий" (връщане по бул. „Ген. Скобелев" и транспортен тунел НДК), по бул. „Прага", ул. „Св. Георги Софийски", по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов", бул. „П. Ю. Тодоров" и по маршрута си, двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост" на бул. „Цариградско шосе" преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" в посока ж.к. „Гоце Делчев", за автобусна линия №280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11.

Автобусни линии №№ 84, 184 (в посока ул. „Ген. Гурко"): от бул. „Цариградско шосе" надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", обратен завой при ул. „Шипка" (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", наляво по бул. „Цариградско шосе" и по маршрутите си. Електробусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост" на бул. „Цариградско шосе" преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" в посока СУ „Св. Климент Охридски" (за автобусна линия №280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11) и на спирка с код 0442 „Военна академия" на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" след ул. „Шипка" в посока пл. „Орлов мост" (за автобусни линии №№ 9, 72, 75 и 213).

Автобусна линия №94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски"): от бул. "Свети Наум" наляво по бул. "Черни връх", наляво по бул. "Джеймс Баучър", надясно по ул. "Стоян Михайловски" и по маршрута до Студентски град.

Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. "Джеймс Баучер" и на съществуващите автобусни спирки по бул. Черни връх за линия №Х9.

Автобусна линия №204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев"): от бул. „Цариградско шосе" по бул. „Цар Освободител", наляво по бул. „Васил Левски", бул. „Патриарх Евтимий" (връщане по бул. „Ген. Скобелев" и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага", ул. „Св. Георги Софийски", наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов", надясно по бул. „България" и по маршрута си, двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост" на бул. „Цариградско шосе" преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" в посока в посока ж.к. „Гоце Делчев" (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11).