Всички, които се прибират от Китай или Италия, ще трябва да се изолират в домовете си.

През това време няма да имат право на болничен, а ще трябва да си пускат отпуска. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб.

Карантината е 14 дни. 

Ученици и две учителки от професионалната гимназия по облекло и туризъм в Кърджали се прибират предсрочно от Милано, където са се обучавали по програмата "Еразъм". Заради заразата се връщат у нас 4 дни по-рано. Карантината за учениците ще бъде срещу бележка от личния лекар. За учителите - директорът чака инструкция.

Директорът се е чул с групата - всички са добре. Част от тях кацат у нас тази вечер. Другата част - утре.

Дали обаче в настоящата ситуация може да се издаде болничен за карантина у дома - по-рано през деня не беше ясно.

"Може да им бъде издаден болничен лист за карантина той не е болен, но 14 дни да бъде изолиран, вече спазването на режима е въпрос на отговорност и съвест на самия човек", заяви д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар.

"Най-добре отпуск, ограничаване контактите, ако е един човек вкъщи, трябва да ограничи контактите със семейството си", каза по-рано днес проф. Тодор Кантарджиев, Национален Център по заразни и паразитни болести.

Снимка: bTV

В крайна сметка, след заседание на кризисния щаб, властите излязоха със становище, че болничен за карантина у дома няма как се издаде. Затова хората, които се прибират от засегнатите държави и не проявяват симптоми, ще трябва да си пускат отпуск.

„Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, за което да му се даде болничен лист. Още повече, че той стоейки вкъщи, съхранява собственото си здраве, ако нещо се случи, здравето на неговото семейство и на близките, с които контактува“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.  

В същото време като управител на транспортна фирма Галина смята, че не е нужна задължителна карантина на всички, прибиращи се от Италия. В момента тя има там 6 шофьора - до епицентъра на заразата не пътуват, имат предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти. 

"Ако трябва да връщаме тези камиони и аз да си държа 14 дни камионите на плаца, в такъв случай и моята банка с лизинга, който ми е предоставила, и тя трябва да има карантинен период", заяви Галина Хирши, управител на транспортна фирма.

Междувременно - страната ни е договорила нова доставка на тестове за вируса.