Обнародваха в Държавен вестник промените в Закона за предучилищното и училищното образование, ограничаващи правата на ЛГБТ общността в училищата.

Законът забранява "извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и или определяне на полова идентичност, различна от биологичната“.

Снимка: БГНЕС



Промените бяха гласувани само преди няколко дни с голямо мнозинство в парламента по предложение на "Възраждане".

Това се случи на първо и второ четене в един ден, а президентският указ бе подписан на фона на протести на десетки хора с различна сексуална ориентация и на правозащитни организации.

 

Според уважавани юристи и преподаватели в Софийския университет и Нов Български университет, промените противоречат на основни принципи в Европейската харта на основните права на Европейския съюз и на Европейската конвенция за правата на човека, както и на права и свободи, регламентирани в Конституцията на България.

Те коментират също, че поправките биха могли да бъдат оспорени пред Конституционния съд от омбудсмана, но Народното събрание още не е избрал нов обществен защитник след като Диана Ковачева подаде оставка, за да стане съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.