Въвеждат по-строгите мерки в областите, попадащи в „червени зони“ по разпространение на COVID-19. Ръст на заразата се отчита в 22 от 28-те области.

Враца, Кюстендил и София затягат контрола. 

От 8 март в столицата спира плановият прием и операции във всички болници. В столицата се забраняват още посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии.  

Снимка: btvnovinite.bg

Мярката ще бъде приложена и в Шумен от утре. От вчера са преустановени в Бургас, а от понеделник и във Варна.

От днес до 19 март в област Плевен се преустановяват посещенията и свижданията в лечебните заведения.

Решенията ще се взимат от областните кризисни щабове. В някои градове предпазните маски станаха задължителни и на открито, където има струпване на повече хора. 

Първата болница, която съобщи, че преустановява плановите операции и прием от понеделник беше „Пирогов“. По-късно директорът на столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев издаде заповед за всички столични лечебни заведения.

Изключение ще има за ражданията, трансплантациите, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания, ин витро процедурите, рехабилитацията и психиатричната помощ. 

В Александровска болница в София свободни легла има. Но увеличаването на броя на хоспитализираните с COVID-19 е факт. Зает е 40% от капацитета на леглата за пациенти с коронавирусна инфекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на лечебното заведение проф. Борис Богов заяви, че за момента натиск не се усеща и медиците се справят с натовареността. Във Враца през последните две седмици заболелите са надхвърлили два пъти критичния праг и са близо 500 на 100 хил. души.

От триажния кабинет в МБАЛ-Враца отбелязват, че 50% от направените при тях бързи антигенни тестове са положителни – предимно на възрастни хора и деца. В Хирургичното отделение на многопрофилната болница е спрян всякакъв прием заради заболял персонал, а операциите се извършват в Онкологичния център.

Заради повишената заболеваемост от днес до 18 март, включително, маските на открито стават задължителни на местата, където има струпване на повече хора.

Изискване за задължителни предпазни средства на открито до 7 март има и в Кюстендил, който също е в червената зона. Засега плановите операции там няма да се преустановяват.  

Това ще стане, ако през следващите 10 дни бъдат заети над 80% от леглата. Едно от училищата в района ще премине в онлайн форма на обучение, реши Областният кризисен щаб. 

Снимка: btvnovinite.bg

През изминалото денонощие новозаразените са 2198 души от направени над 12 хил. теста, което е около 18 на сто положителни проби. Починалите с коронавирус са 93-ма.

32-годишна бременна жена е сред жертвите на коронавируса у нас. По случая вече е назначена проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Над 5300 са хоспитализираните в COVID-19, а 440 се намират в интензивните отделение. Излекуваните са над 1600. Продължава и ваксинацията.