Плановият прием и операции във всички лечебни заведения в столицата се преустановява. Причината е ръстът на заболеваемост от COVID-19 в София. Ограничението се регламентира със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и влиза в сила от 8 март.

Изключение ще се прави за дейностите, свързани с:

  • трансплантация на органи, тъкани и клетки;
  • диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания;
  • дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение;
  • дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. 

Забраняват се още посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. 

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се подобна заповед да бъде издадена във всички градове, които попадат в "червените зони" по заболеваемост.

Спешната болница "Пирогов" беше първата, която въведе ограниченията, още преди да излезе заповедта на здравните власти.

Снимка: btvnovinite.bg

В Александровска болница в София свободни легла има. Но увеличаването на броя на хоспитализираните с COVID-19 е факт. Зает е 40% от капацитета на леглата за пациенти с коронавирусна инфекция.

Директорът на лечебното заведение проф. Борис Богов заяви, че за момента натиск не се усеща и медиците се справят с натовареността.

И във Враца през последните две седмици заболелите са надхвърлили два пъти критичния праг и са близо петстотин души на сто хиляди. От триажния кабинет в МБАЛ-Враца отбелязват, че 50% от направените при тях бързи антигенни тестове са положителни – предимно на възрастни хора и деца. 

В Хирургичното отделение на многопрофилната болница е спрян всякакъв прием заради заболял персонал, а операциите се извършват в Онкологичния център. Заради повишената заболеваемост от днес до 18 март, включително, маските на открито стават задължителни на местата, където има струпване на повече хора.

Изискване за задължителни предпазни средства на открито до 7 март има и в Кюстендил, който също е в червената зона. Засега плановите операции там няма да се преустановяват. 

Това ще стане, ако през следващите 10 дни бъдат заети над 80% от леглата. Едно от училищата в района ще премине в онлайн форма на обучение, реши Областният кризисен щаб.