Депутатите не приеха исканите компенсации заради по-високите цени на природния газ за битовите потребители. 

Темата се върна в дневния ред на народните представители, след като от “Продължаване промяната” поискаха държавата да покрива 50% от разликата между прогнозната и реалната цена на природния газ за месеците от януари до април. 

Така компенсации и помощ ще има само за бизнеса. 

Високо напрежение в пленарната зала. От ГЕРБ-СДС се обявиха срещу обсъждане на компенсации за домакинствата на природен газ, поискани от "Продължаваме промяната".

От партията на Бойко Борисов определиха предложението като популизъм. 

“Помислете колко са високи цените на газта? Как се справят хората? И защо искате да махнете тази точка и да ги оставите без компенсация”, каза Искрен Митев от “Продължаваме промяната”.

“Митев или не слуша, или не чува. Пари за компенсации няма”, каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Идеята потребителите да плащат по-ниски сметки за газ за периода от януари до април не получи подкрепа. 

“Добре, че отменихме това решение. Идват избори, а забравихме за хората, които се греят на кравешки тор и на пелети, а се хванахме за газа”, каза Рамадан Аталай от ДПС.  

Темата се прехвърли и в кулоарите, където от "Продължаваме промяната" изчислиха, че ни очакват с 30% по-високи сметки за природен газ. 

“Битовите потребители на природен газ ще бъдат оставени да се справят сами с високите цени”, заключи Радослав Рибарски от “Продължаваме промяната”. 

От "Възраждане" пък имат друго искане за сектор енергетика - да изпратим синдикатите в Брюксел за предоговарянето на Плана за възстановяване. 

Страната ни иска отваряне на Плана за възстановяване с цел запазване на въглищните централи в Маришкия басейн и отпадане на ангажимента за 40% намаляване на въглеродните емисии.