Около 1 800 некоректни работодатели са били глобени от началото на годината досега. Конституционният съд обаче днес отмени глобите за работниците без трудов договор, като ги определи като незаконни.

В края на миналата година Кодексът на труда беше променен - работници и служители, които работят без трудов договор, трябваше да се наказват с глоба от три лични социални и здравни осигурителни вноски, определени върху минималния осигурителен доход за извършваната работа. Механизмът на глобяване трябваше да се уреди в наредба, която така и не беше приета заради атакуването на поправката в съда.

При проверка в Главна инспекция по труда става ясно, че от влизането в сила на глобите на практика няма нито един глобен работник. От там обясниха за bTV, че обжалването в Конституционния съд е спряло изпълнението на новите разпоредби, тоест ощетени работници и служители няма.

Според работодателите отговорността трябва да е споделена, защото работниците също ощетяват държавата като не плащат данъци и осигуровки.

"В момента социалните помощи в България са доста високи. Самият работник е заинтересован да стои на тези социални помощи, да не търси активно работа, а с един, два или три дни работа на черно да изкара същите пари, като един работник, който се труди на трудово възнаграждение близко до минималното", обясни зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Експертът по трудово право в КНСБ Чавдар Христов смята, че решението на съда ще служи и в бъдеще за решаване на конкретни трудови спорове.

От социалното министерство се въздържаха от коментар, защото решението на Конституционния съд не подлежи на обжалване.

Както обикновено през лятото се очаква бум на сезонната заетост и трудовите инспектори ще продължат да държат работодателите под око. Последните проверки по морето отчетоха, че вече няма толкова големи злоупотреби с фиктивни договорите на 4 работни часа - проблем, който имаше миналата година.