Националният съвет за тристранно сътрудничество днес проведе онлайн заседание. Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г., Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Социалните партньори не подкрепиха единодушна представените законопроекти. Синдикатите и работодателската организация КРИБ подкрепят проектобюджетите за 2021 г., като изразяват бележки и предложения за промени. АИКБ и БСК не подкрепят проекта за държавен бюджет, а БТПП и ССИ се въздържат.

 По проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване ССИ и КРИБ – подкрепят, АИКБ – се въздържа БСК и БТПП – не подкрепят. Синдикалните и работодателските организации единодушно подкрепят проектобюжета на НЗОК за 2021 г., АИКБ не подкрепи. 

„За първи път, това е прецедент – въпреки 4-часовия дебат и различните позиции, които социалните партньори имаха, не постигнахме единодушно съгласие, но мога да кажа, че това беше един успешен Тристранен съвет. Въпреки липсата на единодушна подкрепа, всички бележки на социалните партньори ще бъдат взети при внасянето на окончателните проекти на нормативни актове“, каза вицепремиерът Марияна Николова. 

Зам-министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че за ресорното министерство през следващата година са предвидени 120 млн. лв. повече, които са предназначени за субсидиране на лечебни заведения, осигуряване на възнаграждения за служителите в борбата с COVID-19 и допълнителни средства за тестове. 

„Допълнително в бюджета са разчетени над 94 млн. лв. за закупуването на ваксини и лекарства, преговори, за които водим на ниво Европейска комисия. По Бюджета на НЗОК, който днес беше приет, има ръст в разходите – над 326,6 млн. лв. Средствата осигуряват устойчиво финансиране на дейностите от основния пакет и увеличаване на цените и обема на дейности, които гласувахме през септември“ , уточни Начева. 

По думите ѝ допълнително са предвидени механизми, с които ще продължи заплащането на 85% от дейността на лечебните заведения, които в условия на COVID  не могат да извършат планираната си медицинска дейност. Тя уточни, че е предвиден буфер в размер на 600 млн. лв., който при необходимост през 2021 г., може да бъде използван за плащане на лекарства, за медицински дейности или за персонал. 

„Като заключение може да подчертаем, че е осигурено устойчивост на дейностите, които са от обхвата на основния пакет и дейностите, свързани с преодоляването на пандемията“, допълни зам.-здравният министър.