Без блясък, но под покрив и със специално организирана празнична вечеря. Така ще посрещнат новата 2022 година хората без дом и семейство, настанени в Кризисния център за бездомни в столичния квартал "Захарна Фабрика".

От ръководството са подготвили специална празнична вечеря, не само днес, но и всеки ден до 3-ти януари.

Снимка: btvnovinite.bg

75-годишният Димитър по професия е магистър фармацевт. Попада в затвора за непредумишлено убийство. След 9 години е освободен предсрочно, но се оказва, че няма къде да се прибере.

"Аз имам дом, но са го дали под наем в мое отсъствие и когато отидох нямаше как да вляза", споделя Димитър. Той казва, че условията са отлични за хора, които нямат нищо.

86 са обитателите на кризисния център в "Захарна Фабрика". Всеки от тях с различна съдба, но и с една обща – липсата на дом, а често и на близки, на които да разчитат.

Цветан Предов – директор на центъра, посочва, че това са хора, които имат нужда от отношение и топлина. "Голяма част от тях са от години са на улицата, защото не могат да намерят възможността да бъдат някъде на топло и сигурно. Когато видят такъв човек повечето хора го отричат и казват "той си е заслужил съдбата", но реално ние можем да помогнем на тези хора като общество", смята той.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради пандемията кризисния център започва да функционира целогодишно. А нуждаещите се тестват за COVID при прием, след което остават колкото е нужно. Преди 2 години Росица попада тук по семейни причини. Започва и да работи като помага на трудно подвижните хора.

"Хората са добри, но са нещастни. Има възрастни хора, болни хора, които са отритнати от семействата си и търсят топлина. Трябва грижа за тях и се стараем да ги обслужим. Ако трябва да говоря за условията - просто са прекрасни, има парно, топла вода, баня, телевизор, храната е много хубава и по много", отбелязва Росица.

Настанените в кризисния център получават безплатна храна три пъти дневно. А за да ги зарадват за Новата година, от ръководството са предвидили специални празнични вечери от днес до 3-ти януари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!