Частично бедствено положение в бургаското село Димчево вече 20 дни.

Снощи специалисти от „Напоителни системи“ и община Бургас направиха пробив в дигата на река Факийска, за да отпушат изтичането на водата към язовир „Мандра“.

25 къщи са залети, а над 75% от земеделските площи са под вода.

По-голяма част от жителите на село Димчево са прекарали нощта при свои близки в други населени места.

Основното им притеснение е, че дигата вече е толкова несигурна, че може да се скъса и да се стигне до още по-големи проблеми.

Директорът на „Напоителни системи“ обясни, че към настоящия момент 1,5 милиона кубика вода са източени от двата прореза. С около 60 см е спаднало нивото на водата.

Ако продължи така и не вали, се очаква до няколко дни нивото на водата да падне толкова, че да може да бъдат включени и аварийните помпи, които в момента са в аварийно състояние.

„Напоителни системи“ реагираха своевременно. Освен обилният дъжд и активното снеготопене в рамките на 24 ч. в този обем се събра повече от 8 млн. кум. м вода. Очакваме в следващите дни водата да се отдръпне, за да може да започнем да описваме щетите по къщите. Все още няма точна информация какви са те, но вече сме заделили средства от фонда за критични ситуации“, каза Димитър Николов, кмет на община Бургас.

Хората ще получат основно средства за строителни материали и битова техника. Земеделските производители също ще бъдат обезщетени.