Бебета и деца останаха без ваксини. Три от задължителните инжекции липсват масово в страната, алармираха от здравното министерство.

Още в края на май, поради липса на количество, е спряно раздаването на трите най-важни детски ваксини в страната. Сред тях е ваксина БЕДЕЖЕ, която е жизнено необходимата за новородени бебета.

„Тези ваксини са изчерпани, различните количества в 11 области. 6-валентната и тетра валентната - в 7 области”, заяви д-р Ангел Кунчев.

Инжекциите предпазва децата от туберкулоза, хапатит Б, дифтерия и тетанус. В Бургас задължителните ваксини се доставят само в родилните отделения на болниците. Другите са на изчакване, оплакват се джипита.

„От две седмици няма пентаксим, но по принцип досега е имало. Много рядко се е случвало да няма, при което после се е получавал пентаксимът и са се имунизирали децата”, поясни д-р Маша Кънева.

От районната каса казват, че има недостиг и на други ваксини. Четири вида са на ограничено количество.

Оказва се, че липсващите ваксини залежават в складовете на фирмите доставчици. Повече от месец фирмите чакат здравната каса да подаде заявка към тях за броя необходими ваксини.

„Бяхме предоставили заявките за подпис, но в този момент се случи това решение на парламента, с което беше освободен д-р Пламен Цеков. В резултат на това тази заявка трябваше да изчака до стъпването в длъжност на доктор Тодорова. Първото нещо, което тя подписа след договора си за управление, е заявката за ваксините”, заяви Маргарита Грозданова, началник на „Фармацевтично осигуряване” в НЗОК.

От касата обещаха до 10 дни да има достатъчно ваксини в цялата страна.