Днес се навършва една година от убийството на 27-годишния фен на „Ботев“ Пловдив - Тоско Бозаджийски. Престъплението беше извършено на 5 януари 2020 г. в Солун.

Днес жълто-черните фенове се събират на бдение в памет на своя приятел и съмишленик, чиито убийци все още не са осъдени.

След посещение в солунско кафене, Тоско Бозаджийски е убит след зверски побой и прегазване с автомобил:

"Тоско е буквално пребит с метални пръти и пада на земята в безпомощно състояние", обясни Георги Бозаджийски, баща на жертвата.

"До момента това, което е като заключение от съдебния лекар, е, че смъртта е настъпила от прегазването“, съобщи адвокатът Константина Харизанова.

Нищо не предвещава жестоката развръзка. Тоско е турист, отишъл на мач между солунските „Арис“ и „Паок“:

"Може би 2 часа преди да се случи инцидента, да бъде нападнат, разговаряхме с него по телефона. И той ми каза, че правят туристическа обиколка и в момента, вика, сме в едно кафе, и след около половин-един час потегляме за България", спомня си баща му.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар и заклет футболен фен, младият мъж не е участвал в улични битки:

„Неговата дейност между феновете на „Ботев“ Пд беше съвсем друга, организационна – той отговаряше за хореографии, за екскурзии, за каузи най-различни", допълни баща му Георги Бозаджийски.

Снимка: btvnovinite.bg

Първоначално гръцката полиция задържа трима от нападателите. Повдигнато е обвинение за непредумишлено убийство. Сред арестуваните е и син на висш полицай. Сега в ареста е само шофьорката, прегазила Тоско. Тя вече е с обвинение за умишлено убийство:

„Има причинно-следствена вероятна връзка между прегазването на Тоско и предварителното нападение срещу него", заяви адвокат Харизанова.

Снимка: btvnovinite.bg

"Аз като баща искам тези, абсолютно всичките – от шофьорката до тези нападатели, които са двайсет и няколко души на брой – най-строги наказания!", категоричен е бащата на Тоско Бозаджийски.

Снимка: btvnovinite.bg

Делото срещу тримата обвиняеми все още не е стартирало в съда. Шофьорката е заплашена от доживотен затвор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!