През юни до бизнеса са достигнали гаранции по предоставено финансиране за 24 075 560 лева по сключените 151 договора, съобщиха от Българската банка за развитие /ББР/. През юли банките-партньори по антикризисната програма са получили от ББР потвърждение за гарантиране на 94 кредита на стойност над 23 млн. лв.

Документи за кандидатстване за финансирането се подават в офисите на 8-те банки-партньори: БАКБ, Инвестбанк, Пощенска банка, УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ, Алианц Банк и ОББ. От стартирането на програмата през 2020 г. са отпуснати кредити за над 320,3 млн. лв., допълват от ББР.

От там уточняват, че наскоро обновената гаранционна програма на ББР ще даде възможност на българските компании да кандидатстват при по-кратки срокове за одобрение и облекчени изисквания за обезпечение.

По този начин правителството синхронизира програмата с механизма за интервенция и подкрепа "Портфейлна гаранция за преодоляване на последствията от COVID-19" ("Програмата за възстановяване"). Финансирането може да бъде до 3 млн. лв., независимо от размера на компанията, а срокът за погасяване на кредити е до 7 години с възможност за до 3-годишен гратисен период. Очаква се одобрението на ЕК, за да влязат в сила новите условия по програмата, посочват от ББР.

Продължава и търсенето на безлихвени заеми по гаранционната програма на ББР в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Антикризисната мярка е удължена до края на август или до изчерпване на лимита в банките-партньори Инвестбанк и ЦКБ. За последните два месеца по нея са гарантирани 3 463 кредита за близо 18,8 млн. лв.

От 2020 г. досега от безлихвените кредити по програмата са се възползвали 52 555 души, а размерът на отпуснатите средства е над 252,2 млн. лв., се казва още в съобщението.