Трансакции от три български банки попадат в масивите, за финансови преводи, които разследването разкрива. Това са „Пиреос Банк“, „Инвестбанк“ и държавната Насърчителна банка – сегашната Българска банка за развитие.

Става въпроса за 7 превода за над 60 милиона долара, между 2010 и 2017 г. Причината да се подадат сигнали за съмнение към американското финансово разузнаване е заради това, че преводите са в долари. При подобни трансакции българските банки ползват кореспондентски банки, които оперират с американската валута. Не е ясно кой е подал сигналите - българските финансови институции или кореспондентите.

Според авторите на разследването регулаторните органи в световен мащаб се провалят в борбата с прането на пари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Престъпниците не перат пари самостоятелно. Банките имат наистина важна роля в тази процедура, защото те са системата, през която парите се местят от тяхната държава до някое хубаво и безопасно местенце“, коментира експертът срещу прането на пари Греъм Бароу.

Финансистът Емил Хърсев обаче смята, че българските финансови институции са си свършили работата. Това, че операциите не са били спрени е решение на надзорните органи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Във всичките тези случаи става въпрос за лица които към момента на извършване на сделката към тях не е имало никакви - нито обвинения, нито основания, да бъдат включвани в какъвто и да било списък с подозрения. Става въпрос за следното през 2000 г. българска фирма от сметката си извършила някакво плащане. Крайният собственик е лице, което през 2014 г. е било съпричастно към финансова инвестиция в Крим, поради което е попаднало през 2017 г. в санкционен списък на САЩ - ето това е случая“, казва финансистът Емил Хърсев.

От „Дойче банк“ заявиха, че случаите са разследвани и са постигнати споразумения с властите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние приемаме борбата срещу прането на пари много сериозно. Сътрудничим си тясно с органите за криминално разследване, също както и другите банки“, съобщи говорител на „Дойче банк“ Йорг Айгендорф.

От ББР коментираха за bTV, че научават от медиите за разследването. Припомнят, обаче, че по правило конкретни банкови операции могат да се разкриват само със съгласие на клиента или след съдебно решение.

По време на трансакциите „Пиреос Банк“ е с гръцки собственици. От банката, която я придоби през 2019 г., заявиха, че не могат да коментират действия отпреди тяхно време и ни пренасочиха към предишния собственик. А от „Инвестбанк“ за момента не коментират.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!