Все още не са изплатени компенсациите на родители, чиито деца не са приети в градини и ясли. Някои вече имат да взимат суми между 2 и 3000 лева. bTV провери защо парите се бавят и не стигат до родителите.

Снимка: bTV

В София одобрени за помощта са 6852 деца, които не са приети в ясли тази година. За градините под чертата са останали общо 1615 деца.

От Столичната община са предоставили на Министерството на здравеопазването броя им за юли, август, септември и октомври, но към момента отпуснати пари няма.

Снимка: bTV

За периода от 1 юли до 14 септември от Министерския съвет са одобрени 780 897 лева, а от 15 септември до 31 октомври, са одобрени почти 995 000 лева.

Майка чака парите и в момента. На месец заради неприетото ѝ дете в градина трябва да получава 460 лева. Сега то ходи на частна.

„Само получаваме едни одобрения, но сума и изплащане на тези помощи няма никакво от май насам. Последно съм получила април и май помощи. Това е половин година, в която нищо не се случва“, казва тя.

Снимка: bTVНа заседанието си вчера правителството отпусна почти 997 000 лв. за 1520 неприети деца в градини. Героинята в репортажа ни е изрядна в документацията, която изискват за помощта.

„Трябва да си изпратим договор от детската градина, платежни, банкови сметки и всичко останало. Всичко се изпраща в срок и до там“, допълва жената.

От районната община на майката твърдят, че при тях парите не са дошли и ги чакат от Столична община. Оттам обаче казват, че всичко е пратено по райони.

При яслите компенсациите са одобрени само за юли.

„От страна на Столична община е предоставена на Министерство на здравеопазването обобщена информация за средствата, които да бъдат изплатени на родителите за компенсации за месеците юли, август, септември, октомври и ноември 2023 г. Очаква се постановление на Министерски съвет за изплащане на средствата за посочените месеци“, казват от Столична община.

Снимка: bTV


В отговор от министерството казаха за bTV, че за периода декември 2022 г. - май 2023 г. са изплатени малко над 4,5 милиона лв.

„Постановлението за отпускане на средства за периода юли - октомври предстои да бъде гледано на Министерски съвет идната сряда“, посочват от здравното министерство.

Правителството обеща родителите да получат парите си накуп.