Тежки наказания за непълнолетните престъпници поиска бащата на убитата Андреа от село Галиче. Асен Руменов се срещна с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев в Министерския съвет.

Междувременно Иван Гешев предложи три жени за свои заместници. Това са Красимира Филипова, Пламена Апостолова и Десислава Пиронева. Прокурорската колегия на ВСС трябва да ги гласува тази сряда.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-тежките наказания да са за най-тежките престъпления, без значение от възрастта  - такава промяна се предвижда в основния наказателен закон след срещата. Условието обаче е да се докаже, че извършителят е достатъчно зрял и е осмислил като възрастен постъпката си.

В момента по закон непълнолетните получават до 12 години затвор - наказание, което не винаги излежават, тъй като имат право на предсрочно освобождаване още на четвъртата година.

След срещата си с премиера и главния прокурор бащата на убитата Андреа получи обещание за поправки в закона и тежки наказания. 

„Първо е направил нападение на беззащитен човек по особено жесток начин, после нападение на полицай. Единственото, което е получил, е пробация и условна присъда. Ако беше наказан тогава, това нямаше да се случи“, казва Асен Руменов.

„В такива случаи думите са излишни. Такива ужасяващи случаи не трябва да се допускат. Възложих на депутатите от ГЕРБ да предприемат светкавични законови мерки за предотвратяването на подобни тежки престъпления“, написа премиерът Борисов в профила си във „Фейсбук“.

Снимка: btvnovinite.bg

На прокурорите в страната е разпоредено да проверят всички обвиняеми с по няколко висящи дела, както и спазват ли се мерките им за неотклонение.

„Проверката ще обхване и това спазват ли се мерките за неотклонение, взети по отношение на обвиняемите лица. Ако същите не се спазват, наблюдаващите прокурори ще поискат по-тежки мерки за неотклонение“, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Сега по закон непълнолетните престъпници излизат предсрочно от затвора дори и след най-тежките престъпления.

„При 12 години максимална присъда – съдията не може да даде повече. А ако има предсрочно условно, непълнолетния може да излезе след 4, не повече. Практически той не се наказва за зверското престъпление“, казва адвокат Марин Марковски.

В момента законът предвижда по-леки наказания за непълнолетните, дори и при най-тежките престъпления. Управляващите обаче предлагат това да се промени.

Заподозреният за убийството в Галиче остава за постоянно в ареста.

„Ще се вземе под внимание състоянието на този извършител. Дали той разсъждава като възрастен и осъзнава това, което върши, за да получи наказанието като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим“, каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манов.

Юристите обаче припомнят, че законът трябва да е за всички - и  за тези, които са осъзнали последствията от престъплението, и за онези, които са го извършили заради липса на зрялост и опит.

Премиерът и главният прокурор се срещнаха и с близките на Тоско Бозаджийски от Пловдив, който беше убит в Солун след футболен мач. Държавата стартира паралелно разследване на жестокото престъпление и у нас.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!