Преди повече от година Стефан губи дъщеря си. Тогава взима едно от най-тежките, но и най-благородни решения в живота си - да дари органите на детето си, за да спаси други човешки животи. Един такъв спасен живот е този на Биляна на 21 г.

Световна практика е донорите да не се срещат с реципиентите. Въпреки че живеят в един и същи град - във Варна им отнема цяла година, за да се открият. Сега им предстои първата им среща.

Първата им прегръдка не беше жест между двама познати, а между напълно чужди хора, които обаче имат нещо общо - сърцето на дъщерята на Стефан.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко започва преди малко повече от 2 години. Биляна ученичка в 11 клас от Варна и й предстои абитуриентски бал. Всичко върви добре до една сутрин, в която Биляна почти не се събужда. „Една сутрин получих инсулт и след това разбраха, че съм за трансплантация”, споделя тя.

Биляна влиза в списъка на чакащите сърца. За родител да преживее подобно нещо е изключително трудно.

Чудото за Биляна и семейството й идва след година и половина чакане  На 30 октомври 2015 г. семейството на Биляна си е вкъщи и празнува рождения ден на майка си. Тогава най-хубавият подарък идва по телефона.

В деня когато родителите на Биляна чуват най-хубавата новина, че тяхното дете ще живее, Стефан губи своето дете. Дъщеря му Петя е на 36 години. Внезапно получила мозъчен инсулт.

Снимка: btvnovinite.bg

След три дни чакане за промяна той разбира, че дъщеря му повече няма да се събуди. Тогава му предстои още един тежък избор. Въпреки че детето му е спряло да диша, органите му не са увредени и в болницата му предлага да ги дари. Той споделя, че не се е колебал много и бързо е решил да подпише, за да може детето му да помогне на друг.

Подписът на Стефан спасява четири човешки живота. Биляна получава сърцето на Петя.

Днес Биляна е на 21 и й предстои изцяло нов живот. Мечтае първо да завърши училище, нещо което не и се случи заради болестта. „Сега по-добре живея, по-различно се чувствам”, споделя тя и сърдечно благодари на Стефан и семейството му, които са взели решението, „за да мога аз да седя тук днес и да говоря с вас.”

Докато Биляна събира сили за нови мечти, бащата на Петя й подарява ново хоби - шахът, любимата игра на дъщеря му. Остава да видим, дали общото им сърце ще я запали по фигурите на шахматната дъска.

Срещата на двете семейства с едно сърце е малко чудо. Много рядко хората, дарили органите на близките си и тези, чийто живот продължава, благодарение на тях имат това щастие. Защото законът не позволява разкриването на тайната на трансплантацията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз искам да се срещна пък да ги видя тези хора кои са, какъв е проблемът. Аз след като съм се съгласил да дам и да подпиша на някой човек би трябвало той да ми се обади, ей така да ме види, да дойде, да си поприказваме”, категоричен е Стефан.

Стефан търсил повече от година Биляна, за да се увери, че момичето получило сърцето на дъщеря му е добре и че постъпката му е продължила нечий живот. Мечтае да се срещне и с другите реципиенти.

„Де факто сега както си е отишло момичето, то не си е отишло то продължава да живее в нея и в другите”, смята той.

Дали Стефан ще намери и другите пациенти, чийто живот е продължила Петя не знаем. Едно е сигурно - не за последен път прегръща сърцето на дъщеря си, което днес тупти с мечтите на Биляна.