Чували ли се за връх Аконкагуа? Това е най-високият връх в Южна Америка. Съвсем скоро на него стъпиха българи – при това баща и дъщеря. Как изглежда света на 7000 метра надморска височина, разказват алпинистът Дойчин Василев и неговата дъщеря Маргарита.

Първото изкачване в планината на маргарита Василева е било само, когато е била на 4 месеца, разказа баща й Дойчин Василев. На Витоша, а на 1,7 г. вече е била на Мусала.

„Много пъти на шега казваме, че не е случила на родители, но е случила на планини”, допълни Дойчин.

По думите му това израстване в планинския свят дава плодове.

„Тя е съвсем друг човек, има сигурността в планината, има нови мечти, нови възгледи, един нов свят се отваря пред нея тепърва”, каза още той.

Маргарита сподели, че си има професия, а алпинизмът, планинарството, винаги са били част от нейния живот и хоби, от нейните уикенди. Имало е моменти, когато не е била месец, два, три в планината, но това винаги й е липсвало.

С женски същества по-лесно се работи в планината, смята Дойчин.

Той каза, че е спокоен за дъщеря си, знае, че тя никога няма да вземе грешно решение, три пъти ще помисли преди да действа и винаги се надява да изпита малко по-голяма радост, отколкото той е изпитвал по тези места.