Бързите антигенни тестове за коронавирус вече са приравнени на PCR-те у нас. При положителен резултат заразеният се поставя под карантина, а контактните му лица - в изолация.

Снимка: bTV

Утре за първи път ще видим в официалните данни за заразата у нас и резултатите от бързите антигенни тестове. Става дума за резултатите от бързите тестове, направени днес. Досега във всекидневната статистика, влизаха резултатите само от PCR.

Те показват нови 1799 случая на COVID-19. При малко над 6200 PCR теста.
2424 са излекуваните, а 114 са починали.

Провеждането на бързите тестове трябва да се извършва в определени в заповедта места и при определени условия.

Според заповедта на здравния министър - провеждането на бързи антигенни тестове се извършва в места като самостоятелни лаборатории, ДКЦ-та, болници, центрове за спешна медицинска помощ, РЗИ. Тестовете трябва да се провеждат в рамките на 5 дни от началото на симптомите, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразения.

Снимка: bTV

"Трябва да сме наясно, че прилагането им е ефективно в случаите на налична симптоматика на първо място, като пациентите, които са със симптоматика и са отрицателен на антигенен тест, не трябва да се успокояват, а да потърсят диагностика и PCR метода", каза Елена Тодорова, представител на генетично медико-диагностична лаборатория.

В заповедта изрично е записано, че хората, които имат симптоми на заболяването COVID-19, но бързият им тест е отрицателен, следва да направят PCR. При невъзможност - нов бърз тест след 2 до 4 дни.

Лични лекари твърдят, че признаването на бързите тестове като лабораторен критерий за диагностика на заболяването е стъпка в правилната посока, но закъсняла.

"Още повече, че има антигенни тестове в аптечната мрежа – те по кой начин ще бъдат регистрирани, това означава, че пациентите сами ще се  самодиагностицират. Няма да влизат в статистиката освен ако са изключително добронамерени и съвестни граждани", обясни Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.

Снимка: bTV

От фармацевтичния съюз коментираха, че аптеките са здравни заведения и че продажбата на бързите тестове в тях е разрешена. Засега здравното министерство не обмисля да спре продажбата им там, обясни за bTV министър Ангелов. По думите му не би следвало хората да плащат за провеждането на бърз тест, тъй като държавата ги доставя.

"Всяка една лаборатория, която желае да работи бързи антигенни тестове, може да ги получи от съответното РЗИ и те ще бъдат безплатни за гражданите", каза проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

До края на годината ще бъде сключен анекс към рамковия договор, с който ще се регламентира каква сума ще плаща касата на лабораториите за извършените бързи тестове.