Енергийната криза - една от спешните задачи пред новите депутати. Заради високите цени на природния газ служебната власт пише схема за компенсации на бизнеса, която може да стане факт само с актуализация на бюджета.

Преди да стигнем до компенсациите, служебната власт посочи за своя цел да намери достатъчно количества газ за зимата и то на добра цена. Така на масата стои идеята за бартер с Азербайджан - да получаваме повече количества синьо гориво от тях, а в замяна да им даваме електричество.

Икономическият министър посочи, че този сценарий е възможен, но в момента експертни групи от двете страни обсъждат как и от кога да се случи.

„Намерихме такава схема – да е бартер срещу ток, тъй като ние имаме ток“, каза министър Никола Стоянов.

Експерти обаче изразиха съмнения до колко такъв бартер ще ни даде сигурни и евтини доставки.

„Надявах се да не се връщаме в 19 век с бартерни отношения. Нормалното би било ние да им продадем ток, те да ни продадат газ. Тъй като при бартера основното, което трябва да се договори, е на каква цена ще се разменят“, обясни икономистът Руслан Стефанов.

Крайната цел на кабинета е да подсигури достатъчно газ за зимата, увери икономическият министър.

„Нашата цел е поне на 150% да обезпечим нуждите ни. Не се знае изобщо с „Газпром“ ще стане ли нещо, няма ли да стане. Ние трябва да сме готови на всеки вариант“, заяви Никола Стоянов.

Докато се търсят доставки, бизнесът призова – приоритет да е и по-ниската цена.

„Появиха се такива идеи евтиният газ да отива за топлофикации, а скъпият за предприятията. Това ще доведе до спиране на работата на предприятията и до ръст на безработицата. Хората няма да имат заплати въобще, за да могат да си платят евтината сметка за парно“, коментира Васил Велев, председател на АИБК.