Пътници се барикадираха в самолет, след като вместо в София кацнали във Варна. Инцидентът е от петък, но стана известен от видео в социалните мрежи днес.

Кадрите са от ранните часове на 27 май на Летище Варна. До последния момент всички 200 пасажери от Абу Даби летят с мисълта, че ще кацнат в София. Вместо това се озовават на повече от 400 километра от целта.

Сред пътниците, които отказват да слязат, са Тошко Петров и адвокат Лидия Димитрова.

Много бях шокирана. Съдебно заседание, на което трябваше да се явя в град Пловдив, колата ми е спряна на паркинг в град София", разказва Лидия Димитрова.

"Защо, плащайки си билета до София, ние сме доставени до Варна?“, пита Тошко Петров.

Причината за казуса - столичното летище е затворено.

„И защо не ни информираха предварително – много хора стояха, чакаха близките си от самолета да слязат. Бяха от различни градове", добавя Тошко Петров.

„Не смятам, че нискобюджетна компания означава компания, която може да се държи с хората като с животни и да не спазва техните граждански права", каза Лидия Димитрова.

От авиокомпанията заявиха, че са планирали полет от Варна до София, но лошото време го е възпрепятствал.

"Няма достатъчно персонал, който да ви превози законно. Аз също водя преговори с компанията. Предал съм, че отказвате да слезете“, казва пилотът.

От министерството на транспорта се сезираха да проверят причините и спазени ли са правата на пътниците.

"Наредих на ръководството на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" да извърши щателна проверка на причините довели до ситуацията на летище Варна, при която пътници отказаха да слязат от самолета. Най-вече държа да бъде изяснено от проверяващите дали са спазени правата на пътниците", казва служебният министър на транспорта Христо Алексиев.

След четири часа преговори хората са превозени до София с автобус. Те ще търсят правата си в съда.