Сливенският окръжен съд остави в ареста обвинената във финансови злоупотреби с пари на клиенти управителка на банков клон в Нова Загора.

Мотивът на съда беше, че има достатъчно доказателства, за да се счита, че 29-годишната директорка на финансов център е съпричастна към престъпленията, за които е обвинена. Биляна Манчева беше докарана в съда с белезници и под охрана.

Според прокуратурата от 2016 до 2019 г. жената е извършила неправомерни финансови транзакции от сметки на клиенти на банката за над 240 000 лева, 75 579 щатски долара и 1645 британски лири.

Снимка: btvnovinite.bg

Обвиненията към 29-годишната шефка на клон на банка предполагат лишаване от свобода от 10 до 30 години.

В съдебната зала жената поиска единствено по-лека мярка заради лошите условия в сливенския арест, където тоалетното помещение е общо за мъже и жени, а се оказва, че обвиняемата е единствената дама сред задържаните.

Пред журналистите задържаната управителка на банковия клон запази пълно мълчание.

29-годишната жена не възрази по твърденията на прокуратурата и свидетелите. Според показанията на двама от тях от дебитните им карти  изчезнали съответно 19 600 и 25 600 лева. От картата на единия свидетел били  направени 49 тегления от банкомати, a oт другата дебитна карта – 64, по данни на прокуратурата.

Отново по данни на обвинението, отклонените средства са в различни валути – левове, долари, британски лири. Общата им стойност е около 400 000 лева.

Според адвоката на обвиняемата обаче събраните доказателства не показват, че тъкмо тя се е възползвала от сумите. „Не съм видял да е снета, че тегли пари от банкомат. Нали на банкомата има камера? Защо не представят снимки? Такова деяние не може да бъде извършено от сам служител”, категоричен беше защитникът Младен Донев. 

Според магистратите събраните доказателства показват съпричастност на обвиняемата към престъплението. Съдебният състав реши да я остави в ареста. Решението изслушаха и близките ѝ.  

Снимка: btvnovinite.bg

Потърпевши клиенти описват бившата вече шефка на банковия клон като добър и вдъхващ доверие човек. Така я е приемал и синът на местен бизнесмен, от чиято сметка липсват над 25 000 лева. Младежът отказа да застане пред камера. Пред камерата обаче застана бизнесменът Кольо Колев, който планирал да разшири дейността си, но останал без 180 000 лева.

От банката уверяват, че парите на хората са гарантирани. „Това, че ще се оправят нещата, мен не ме удовлетворява, защото може да продължи и една година, и две години”, коментира Колев. 

Защитата на обвиняемата има 3 дни да реши дали ще обжалва наложената най-строга мярка „задържане под стража”. Разследването продължава.