Българската академия на науките ще изработи дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския език. Той ще бъде свободно достъпен в интернет.

Понякога дори най-взискателните към езика имат нужда от справка. Малко хора обаче носят дебел речник със себе си. Новата онлайн платформа с езикови ресурси ще трябва да е готова до две години и ще съдържа няколко модула - правопис, пунктуация, правоговор и един модул за езиково консултиране.

Проектът ще струва близо 380 хиляди лева.

„Има различни източници на информация, но те са плод на лична инициатива. Нерядко хората се обаждат, за да верифицират информацията, която са намерили в интернет“, заяви доц. Милен Томов от БАН.

Павлина Върбанова е създател на сайта "Как се пише" - едно от малкото места в интернет за проверка на правопис. Работи заедно с Доротея Николова, която казва, че отношението към езика не е на необходимото ниво.

„Очаквам, че след като БАН разполага с толкова много средства за този проект, ще получим качествен продукт и може би трябва специалистите да обърнат голямо внимание на функционалността на сайта, който ще създадат“, коментира Върбанова.

„Като че ли това вече не е ценност за обществото ни, което е смущаващо. Преставаме да виждаме образци на езика, преставаме да си говорим. При малките се оказва ключов проблем“, отбеляза Доротея Николова, учител по български език.

На платформата за грамотност "Как се пише" се провежда допитване за доминиращите и знаковите за България думи за миналата година.

"Промяна" и "избори" са потенциални думи на годината. Предложенията за думи се приемат в платформата до 12 януари.