„Статистически недостоверен“ – по този начин началникът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов определи с публикация в социалните мрежи представения вчера доклад на Националния център по обществено здраве и анализи за смъртността от коронавируса у нас.

В документа имаше тежки критики към работата на здравните власти и на Националния оперативен щаб (на повечето от чиито брифинги Балтов присъстваше – б.р.), като мерките бяха определени като непоследователни и , а хронично болните са станали голямата жертва на COVID епидемията. Членът на щаба Николай Витанов също каза, че зад някои решения е имало и политически доводи, като даде пример с разхлабването на мерките.

Балтов обаче е категоричен: „Първо и най-важно е колко са реално заразени и преболедували от COVID-19? Едва след това може да се говори за смъртност, грешки и пропуски! За 15 месеца къде е изследването за истинския брой на преболедували? На 100 диагностицирани 15 починали е един процентът смъртност, а на 500 диагностицирани (скрити и нерегистрирани) 15 починали е съвсем друг процента! Това е първа и основна причина за тотално изкривяване на данните!“.

Той нарича екипа на НЦОЗА „уникални“ и заявява: „Следващата вълна ще я лекувате ВИЕ!“.