Политиците у нас отправиха празнични приветствия по случай 24 май.

„Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. В свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета“, отчете премиерът Стефан Янев.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова сред големите герои в последната година на пандемия са и учителите. „Най-хубавият, най-българският празник. Денят на нашето слово. Честит празник на хората, които пазят българския дух“, допълни той. 

Във „Фейсбук“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа, че нашите предци са ни дали език който да ни свързва и чрез който да създаваме общности: „Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения“. 

Според лидера на левицата Корнелия Нинова – 24 май е най-светлият и красив празник: „Езикът, културата и духовността са ни крепили и спасявали през вековете. Нека ги пазим чисти и свети за деца и внуци“. 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов също отправи поздрав в с социалните мрежи с песен по стихове на Иван Вазов и добави, че поетът не би могъл да напише тези красиви думи за родината ни, ако не беше делото на Кирил и Методий.