Софийската районна прокуратура обвини Юлиян Цолов, известен в медиите с прякора Българския вълк от Уолстрийт, за извършени 11 измами, от които са нанесени вреди на търговски дружества на обща стойност 774 384 лева.

За периода от 5 август 2019 г. до 7 септември 2022 г. в София, с общо шест продължавани престъпления, обвиняемият искал да набави имотна облага за търговско дружество, чийто собственик и управител е самият той. Той привлякъл интереса и поддържал в заблуждение управители на търговски дружества да заплащат стойността на изработен онлайн продукт от втора фирма.

Юлиан Цолов убедил управителите на дружествата да подпишат договори за изработка и поддръжка на онлайн платформи за продажба на продукти в интернет.

По този начин той причинил имотна вреда на втората фирма в размер на 552 972 лева, тъй като заплащането по договорите е станало в полза на фирма на обвиняемия, а изпълнението било осъществено изцяло от служители на ощетената фирма.

В хода на разследването е установено, че Цолов е представял своята фирма като дъщерна на потърпевшата и по този начин е отклонил паричните средства в своя полза. 

За периода от 6 януари 2021 г. до 19 април 2022 г. с общо пет престъпления обвиняемият искал да набави за притежаваното от него дружество имотна облага. Така отново заблудил управители на различни търговски дружества, че фирмата му ще изработи или ще поддържа онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Той сключил договори с управителите на дружествата, без да извърши договорените услуги. По този начин нанесъл вреди на дружествата в общ размер на 221 412 лева.

По случая е образувано досъдебно производство за общо 11 измами. На мъжа е наложена мярка за неотклонение „подписка“, както и забрана за напускане на страната.