Български ученик е най-добрият млад автомеханик в Европа. Ерен Осман от град Силистра спечели първо място в международното състезание „Млад автомеханик”, което се проведе във Варшава, Полша. В двудневна надпревара той победи конкуренцията на 21 участника от 7 държави.

Финалът на състезанието „Млад автомеханик” събра в полската най-добрите млади механици от Полша, България, Литва, Латвия, Естония, Унгария и Украйна. Те премериха сили в диагностиката и ремонта на автомобили.

България бе представена от тримата победители в националния кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ – Николай Петаларев от ПГМТ „Цветан Лазаров“ – гр. Пловдив, Ерен Осман от ПГМТ „Владимир Комаров“ – гр. Силистра и Кристиaн Александров от ПГТЕ „Хенри Форд“ – гр. София.

Ерен Осман грабна победата с най-голям брой точки в оспорваната надпревара. Общият брой точки на българските участници наредиха страната ни на трето място в неофициалното класиране по нации.

Международното състезанието „Млад автомеханик” е за ученици от професионални технически гимназии. Основната му цел е да популяризира професията на автомобилния механик сред младите хора и да открие млади таланти сред механиците на превозни средства.

Общият награден фонд на състезанието е 25 000 евро. За втора поредна година тримата победители в националния кръг в България участват в международните финали на състезанието „Млад автомеханик”.

Победата на Ерен е огромен успех за България и за гимназията в Силистра, която създава кадри на високо професионално ниво, заяви Михаил Недков, ръководител на отдел Обучения в Интер Карс България.