Постижение на български учени. Професор Евгени Дюкенджиев изработва специални, индивидуални протези за 10-годишно момиче, което е без крайници. Подобни аналози има в САЩ и Япония.

Еля от днес вече проявява известна самостоятелност. Момичето получава протезите благодарение на съдействието на община Разград. Общинската администрация помага за събирането на нужните средства и осъществява контакт с проф. Евгени Дюкенджиев.

Еля тепърва се учи как да се справя с новите протези.

Момичето се оказва най-сложният случай в 40-годишната практика на бионика проф. Евгени Дюкенджиев, който заедно със съпругата си изработва протезите.

„Отидохме в Разград и се запознахме с това дете и буквално се влюбихме в нея. То е изключително умно, красиво, гениално и обследвахме, измерихме всичко. Няколко часа с нея работихме... В края на краищата решихме да вземем случая и тръгнаха процесите", разказа проф. Евгени Дюкенджиев, председател на Българската асоциация на протезисти, ортезисти и ортопедисти.

Еля ежедневно е на рехабилитация, а майка й се надява скоро да стане по-самостоятелна. В бъдеще Еля трябва да получи нови, по-усъвършенствани протези.