Три бронзови медала спечелиха българските участнички в Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO), която се проведе от 11 до 17 април в гр. Цхалтубо, Грузия, съобщиха от Министерството на образованието.

Отличията взеха Симона Гагарова от 11. клас в Софийската математическа гимназия, Демира Недева, която е единадесетокласничка в МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив и Мая Минкова от 9. клас на СУ „Любен Каравелов“ в Несебър.

Много добро беше представянето и на Ралица Марчева от 91 Немска езикова гимназия в София.

Българките завоюваха 3 бронзови отличия в конкуренция с над 200 участнички от 53 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Техни ръководители бяха Виолета Личева (Оксфорд), спечелила 3 медала за България от изданията през 2014,  2015 и 2016-а и Ивайла Радкова (Факултет по математика и информатика, СУ), която предните две години също се завърща с медали. Тази година ръководителката на българския отбор през последните три години Люба Конова, бе част от журито, което избираше и определяше задачите за олимпиадата, а от 2023 година е член на борда на EGMO.

Тази година в олимпиадата участваха 54 отбора, общо 212 момичета, от които 37 отбора, с общо 148 момичета, от европейски държави.

Това бе 13-ото издание на престижния турнир по математика за момичета, където участват и държави извън Европа, но те не влизат в крайното разпределение на медалите.

От 2012 досега българските състезателки на EGMO са спечелили 6 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала, както и 3 почетни грамоти, посочват от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.