Превозвачи ще блокират българо-гръцката граница за Великден. От Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт са решили да блокират всички гранични пунктове с Гърция за всички видове автомобили от 29 април до 2 май.

Блокадата е отговор на  фермерските протести през зимата, които струваха повече от 15 милиона лева загуби за българските превозвачи. Коли ще бъдат пропускани само за 4 часа в денонощие.

Припомняме ви, че през февруари гръцки фермери блокираха ГКПП "Кулата-Промахон". Те протестираха против новите закони за пенсионирането и намаляването на пенсиите, както и срещу повишаването на данъчните ставки за земеделските производители.

Снимка: Ладислав Цветков

Впоследствие бяха блокирани и граничните пунктове „Илинден-Ексохи”, „Златоград- Термес“ и „Маказа-Нимфея“. Фермерите бяха обявили предварителен график, по който трябваше да се пропуска преминаването през пунктовете, който обаче не се изпълняваше по план.

Снимка: Ладислав Цветков

Официалните власти в България потърсиха съдействие от гръцката страна. Такова не бе получено и страната ни официално информира Европейската комисия за проблемите с граничните блокади от страна на протестиращи гръцки фермери и поиска Брюксел да се намеси, за да се възстанови нормалното движение на стоки и хора възможно най-бързо.

В изпратеното писмо се посочваше, че в създалата се ситуация Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС. Атина нарушава основни правила относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки.

Снимка: Ладислав Цветков

На 19 февруари български превозвачи организираха контрапротест на ГКПП „Кулата”. Повод за гнева им стана неспазването на предварително договорените условия за пропускане на тежкотоварни автомобили през блокадата на гръцките земеделци. Превозвачите създадоха стачен комитет, който бе подкрепен от министъра на транспорта Ивайло Московски, народните представители, БАСАТ и други транспортни организации.

На 21 февруари след съвещание на граничен пункт „Кулата-Промахон" стачният комитет и представителите на браншовите организации взеха решение за вдигане на блокадата на всички гранични пунктове от българска страна.

Снимка: БГНЕС

Въпреки това българските превозвачи изразиха готовност да затворят границата с Гърция по време на предстоящите празници – Великден и Гергьовден с цел да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната. През февруари шофьорите планираха блокадата на границата да бъде от 31 април до 7 май. Агенция "Фокус"