Четирима български военни медици, които са част от мисията на ЕС в западноафриканската държава Мали, се намират в непосредствен досег със заразени от болестта ебола, научи bTV от отлично осведомен източник, пожелал анонимност.

Хотелът, в които се намират медиците, изпратени, за да се грижат за здравето на чуждестранния военен контингент в Мали, е на 50 метра от клиниката „Пастьор”. В нея в момента се лекуват местни жители,  заразени от смъртоносния вирус.

Началникът на ВМА проф. Николай Петров потвърди информацията и уточни, че става дума за три случая, единият от които е завършил летално. И трите случая се намират извън зоната на действие на нашия контингент.

„Те се намират в хотел, обслужват малко над 100 души. Те не контактуват с външно население, т.е. не би трябвало да има откъде да се предаде каквато и да е инфекция”, каза още проф. Петров.

Българите участват вече две години в мисията на европейския съюз в столицата БомакО. Един от тях е д-р Петър Трендафилов. „Малиецът живее в много първобитни условия, примитивни, от което смъртността от дизентерия, салмонелоза, топлинен удар, вода, смъртността им е 50% и средната продължителност на живота само около 40 години. Живеят в много лоши условия и висока смъртност - те не са адаптирани към това и нямат адекватно лечение за това. Голяма раждаемост - голяма смъртност - но те са си там, щастливи по своему усмихнати хора", разказа лекарят пред bTV.

Сега в Мали има 2500 войници, военни инструктори и лекари под знамето на евросъюза. Контингентът пази етническия мир заради непрекъснати нападения на бунтовниците от северната част на Мали.

Случаят е докладван във ВМА и в кабинета на военния министър Николай Ненчев.
Очаква се да бъдат предприети стандартните оперативни процедури и ако има действителна опасност от заразата, българите ще бъдат евакуирани заедно с френския контингент, под чието командване се намират.

Ако здравето им е вън от опасност, мисията им ще продължи до февруари 2015 г.

  • Епидемията от ебола официално затихна
  • Заразените от ебола в Западна Африка са най-малко от началото на годината
  • Случай на ебола в Италия
  • СЗО е регистрирала за два дни в Западна Африка 25 смъртни случая от ебола
  • Повече от 26 000 души са се заразили с ебола от началото на епидемията
  • СЗО призна за сериозни пропуски при овладяването на вируса на ебола
  • Последният заразен с ебола пациент в Либерия почина
  • Британска медицинска сестра е излекувана от ебола с експериментално лекарство
  • Една година епидемия - ебола остава глобална заплаха
  • "Лекари без граници" обвини световната общественост в бездействие срещу ебола