След заплахата на собственика на компанията "Мета" Марк Зукърбърг, че може да спре „Фейсбук“ и „Инстаграм“ в Европа - възможно ли е социалните мрежи наистина да бъдат блокирани?

Боряна Стефанова е гримьор и инфлуенсър с почти сто хиляди последователи.

„За хората, за които инфлуенсърството е професия и единствения източник на доходи, със сигурност ще има проблем известно време, но се надявам, че те вече качват съдържанието си и в алтернативни платформи, за да могат да имат опции в ситуации като тази“, казва Боряна.

Според експерти най-вероятно няма да се стигне до прекъсване на достъпа на европейските потребители до „Фейсбук“ и „Инстаграм“.

„Фейсбук“ не би предприела такава стъпка към наистина ограничаване на достъпа на своите потребители от ЕС, защото освен отлива на потребители, освен намалените акции, „Фейсбук“ имат огромен конкурент в лицето на „ТикТок“, китайското приложение, което привлича все повече и повече тийнейджъри“, казва експертът по информационна сигурност Любомир Тулев.

„Разликата между Щатите като концепция за национална сигурност и Европа е, че Щатите признават за законно да се следи, както те казват - без дискриминация, без значение дали има данни за извършено престъпление, или не. В Европа концепцията е точно обратната. Следи се, когато се спазва законът, със съдебно разрешение, по конкретен повод и достатъчно данни за извършено тежко престъпление“, коментира казуса адвокат Жулиета Мандаджиева.

Засега единствен коментар от страна на Европейската комисия, направи говорителят Ерик Мамер, който каза, че ЕС е независим, когато прави законодателството си.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!