Може ли Европа да остане без социалните мрежи „Фейсбук“ и „Инстаграм“ заради защитата на личните данни? Темата стана много дискутирана от вчера.

„Тази възможност съществува от 2018 г., но всъщност започна да става все по видима заради един човек - Максимилиан Шремс, който поведе битка срещу този тип обработки на данни“, коментира в „Тази сутрин“ адвокат Жулиета Мандаджиева.

„Разликата между Щатите като концепция за национална сигурност и Европа е, че Щатите признават за законно да се следи, както те казват - без дискриминация, без значение дали има данни за извършено престъпление, или не. В Европа концепцията е точно обратната. Следи се, когато се спазва законът, със съдебно разрешение, по конкретен повод и достатъчно данни за извършено тежко престъпление. В това се разминават двата континента“, обясни тя.

„Изобщо няма момент, в който да се чувствам защитена по отношение на личните ми данни, но съм дала съгласието си. Вчера доста дълго време прекарах в това да си представя какво би станало, ако нямаме „Инстаграм“ и „Фейсбук“. Една част от мен си казва, че това би било полезно за психиката на милиони, защото наистина са опасно място и влияят на психиката по опасен начин, както и водят до пристрастяване“, каза от своя страна инфлуенсърът Поли Недкова.

Според адвокат Жулиета Мандаджиева  не можем да слагаме всички социални мрежи под общ знаменател, защото „Фейсбук“ има един бизнес модел, а други социални мрежи - друг. По различен начин те обработва данни в различен контекст.

„Дали сме предпазени също е относителен въпрос. До голяма степен зависи в какъв тип правна рамка се движим и в какъв тип държава живеем. Ако сме в авторитарна държава, ползването на социални мрежи може да е смъртоносно. Ако сме в държава, в която подслушването се случва по подразбиране, социалната мрежа не допринася много за нашия риск. Така че съществуват разлики“, обясни адвокатът.

Жулиета Мандаджиева поясни още още, че „Фейсбук“ и „Инстаграм“ не следят само хората, които участват в тези социални мрежи активно.

„Те закачат кодове, когато посещавате страница, която има интеграция с тях и ви следят по време на цялостното ви потребление на интернет, ако не сте включили анонимния режим на браузърите си, но дори и тогава могат да го заобиколят. Така че те събират информация в много по широк обем от тази, която споделяте в постовете си“, разказа тя.

„Аз, както и всички колеги, които работят като инфлуенсъри, нямаме особено много варианти за защити, защото нашата работа е непрекъснато да стоим и да проверяваме какво се случва в интернет. Да знаем всичко, което се случва, да бъдем навсякъде едновременно, което означава, че вариантите да се защитя са нищожни“, смята Поли Недкова.

Как може да направим личното си пространство по-защитено?

„Най добрият съвет е да не ги ползвате, но това е невъзможно“, каза адвокат Жулиета Мандаджиева.

„Това, което можете да направите, е да контролирате настройките си, да не споделяте публично цялата информация, която желаете да постнете. Можете да поискате да свалите цялата история. Вече можете, благодарение на регламента и да изтриете акаунта си“, посъветва адвокатът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!