Българският фотограф Веселин Атанасов стана Фотограф на годината в раздел „Любители” на международния конкурс Sony World Photography Award 2018.

Фотографът-любител от Казанлък спечели първото място в категория „Пейзаж” и „Природа” в раздел „Любители” и стана носител на Националната награда за България в конкурса.

Експертното жури е избрало снимката на Атанасов „Ранна есен”, която виждате като заглавна за този материал, сред десетки хиляди участници.

Големите награди понякога се печелят небрежно. Така се случва с Веселин Атанасов. От 171 хиляди снимки избират неговата за най-добра в престижния конкурс.

„Снимката, с която спечелих конкурса, е направена в горите на Стара планина, които се намират на 20 минути от дома ми между върховете Бузлуджа и Шипка, в много мъгливо време в началото на есента на 2017 година. Отидох същия ден да направя снимки на гората. След като направих около пет кадъра реших, че гората не е достатъчно добре оцветена и ще е хубаво да дойда пак след около две седмици, но още на другия ден заваля силен сняг в гората и всички дървета замръзнаха”, разказа Веселин Атанасов.

Така снимката, която първоначално решил, че не е достатъчно добра, му носи 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване. И не само това – кадърът му е публикуван в албума на победителите и е част от изложбата на Сони в "Съмърсет хаус" в Лондон.

„Фотографията ми е просто хоби. Бях вдъхновен за това хоби от пътуванията ми по света, Светът, който видях по време на тези пътувания ми оказа толкова силно въздействие, че аз реших да стана проводник на това въздействие”, каза Веселин.

Фотограф на годината в категория професионалисти стана Алис Томлинсън от Великобритания с проекта си „Вотиви”, а в раздел младежи беше наградена 16-годишната Меган Джонсън от Съединените щати.

Снимките на всички финалисти можете да видите тук.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!