Българин, който е емигрирал в Съединените щати, завеща 1 млн. долара на гимназия „Найден Геров” в Лом. Парите ще се използват за обучението на деца в елитни университети в Щатите и Западна Европа.

Андрей Георгиев е роден през 1921 г. в София. Завършва ломската гимназия през 1939 г., а документът от зрелостния му изпит е едно от малкото доказателства за обучението му там.

Георгиев емигрира през 50-те години и се установява в Съединените щати, където работи като лекар. Връща се в родното училище няколко години преди смъртта си, а за завещанието му се разбира наскоро.

„Прозвуча ни като една приказка, защото това за мен е едно чудо, което се случва”, каза председателят на училищното настоятелство Даниела Борисова.

Парите ще бъдат преведени по специална валутна сметка на училището.

Дарението на покойния д-р Георгиев е сред най-големите известни в съвременната история на България. Според неправителствени организации сега най-важната задача пред училището е да разпредели парите честно и ефективно.

Освен неочаквания жест, гимназията се радва и на още едно своеобразно чудо – наскоро беше одобрен проект за вътрешен ремонт на стойност над 2 млн. лв.

Правилата и критериите за отпускане на стипендиите тепърва ще се уточняват, но дори новината за тях вече е достатъчен стимул за гимназистите в Лом.