„Това, което виждам от въвеждането на зеления сертификат, е същият ефект като в други европейски страни – ваксинирането се увеличава и хората стават малко по-отговорни към това, което правят“, заяви в bTV Новините експертът по безопасност на ваксините и завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн Аспарух Илиев,

По думите му тази мярка е закъсняла и е трябвало да бъде приета много по-рано, както в други страни в ЕС.

„Хората трябваше да бъдат информирани по-рано. Има и други елементи като легендите, които някои лекари в България си измислят за противопоказания на ваксините. Автоимунни и хронични заболявания не се приемат като противопоказание за имунизация, само от мои български колеги“, каза Илиев.

„В Германия и Швейцария сертификатът беше въведен малко преди лятото и доведе до осезателно ускорение на ваксинация. Не казвам, че нямаше протести, но в първите седмици имаше и опашки. Не искам да споря със законодателите, но в Западна Европа държавата не плаща тестовете, за да се получи зелен сертификат. Аргументът на държавата е, че са предоставили ваксини, ако не се ваксинирате – добре, ще се тествате, но за ваша сметка“, коментира Илиев.

Според него е много странно, че у нас няма остри реакции, когато умират по 120 души на ден, но има, когато се заговори за затваряне на заведенията.