От Бургас президентът даде началото на 21-вото издание на благотворителната инициатива "Българска Коледа".

Вече 20 години благородната кауза обединява българите около най-големия християнски празник Коледа. Благодарение на техните дарения през тази година са подпомогнати 586 деца с редки генетични заболявания.

Осигурена е и високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на 26 болнични заведения в страната.

Новото издание на "Българската Коледа" е под надслов "Да дарим надежда на дете в беда" и ще бъде насочена в помощ на децата, които се нуждаят от хирургично лечение.

Поводът да бъде обявена от Бургас не е случаен – тази година най-голямото лечебно заведение в областта чества 145 години от създаването си.

Петгодишната Маги е дете, на което "Българската Коледа" помага.

"Няколко месеца след раждането беше диагностицирана с детска церебрална парализа, понеже изоставаше двигателно. И тогава с баща ѝ решихме, че ще се борим, за да може един ден тя да проходи", каза Анастасия Велчева, майка на Маги.

Маги ходи на детска градина. Обича да играе и да пее. А благодарение на дарителите, посещава рехабилитации.

"Това е наистина голяма помощ, защото много е трудно ежедневието и борбата с дечица като нея, за да се справи едно семейство само", добави тя.

За Коледа освен пъзел, момиченцето си пожелава да се сбъдне мечтата на мама.

"Аз да проходя", каза Маги.

"Българската Коледа" подава ръка и на 14-годишния Димитър с мускулна дистрофия. Лекарството, което му помага да расте, не се отпуска по Здравна каса.

"3 см е пораснал за три месеца, което в нашия случай и при условие, че растяхме сантиметър за една година, е много добре", разказа майката на Димитър - Татяна Петрова.
Чрез кампанията две от детските отделения на бургаската болница получават апаратура за диагностика и лечение.

"Това е отделението, в което се приемат спешните случаи в цялата Бургаска област", каза д-р Хрипсиме Каспарян – педиатър, Второ детско отделение в УМБАЛ-Бургас.

„“Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече. Тя е ценна инвестиция в най-важния капитал - здравето на нашите деца", заяви президентът Румен Радев.

Президентът приветства и инициативата за детска болница в Бургас.