След дълга битка, българската екзархия си върна изконното право на собственост върху Мъжката гимназия в Одрин. Тя е възродена в началото на 20-и век с пари на д-р Петър Берон. Сградата е един от имотите, които Турция ни върна след дълги преговори и натиск от Европа.

„Връщането на имотите на различните общности, сред които и на българската екзархия, стана под натиска и с протекцията на Европейския съюз . Така в Одрин вие получихте обратно двете църкви, гробищата и, разбира се, сградата на бившето училище „д-р Петър Берон”, заяви валията на Одрин Дурсун Али Шахин.

Издръжката на подобна сграда обаче не е по силите на епархията и от тази година тя е предоставена за мъжки пансион на Тракийския университет.

„Ремонтът на сградата струваше близо 600 000 турски лири. Сделката бе доста изгодна, защото сградата е уникална. Договорът е за три години, през което време ние ще плащаме наем от 10 000 турски лири на месец и се задължаваме да запазим всичко в автентичния му вид”, обясни управителят на пансиона към университета Мюджаит Гюзей.

За отец Александър Чакарък от църквата "Свети Георги" опазването на българщината в Одрин е лична кауза. Всеки ден той посреща потомци на тракийци, които води на старото гробище. Свещеникът иска българската държава да изгради на парцела мемориал, в памет на загиналите в балканската война и на всички намерили покой в Одрин.