Българската църква „Св. св. Константин и Елена” в Одрин навърши 150 години. На празника присъстваха гости от България, Гърция и Турция. Храмът е построен като митрополитска църква на българската колония в Одрин. Българите са прогонени от града през Балканската война.

Вселенският патриарх Вартоломей обаче не разреши старозагорският митрополит Киприян да служи на негова територия в Одрин.

Снимка: btvnovinite.bg

Светият синод е направил каквото трябва и изпратил писмо с молба до всерленския патриарх, разкри Емил Велинов, директор на дирекция вероизповедания в Министерски съвет.

Снимка: btvnovinite.bg

Това обаче не развали празника и литургия беше отслужена от заместника на владиката. За да се реши трайно проблемът между двете църкви - българската и вселенската, за това кой да пее в храмовете на турска територия, българската държава реши да купи съседната на черковния двор къща и да настани за постоянно в нея български свещеник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пусната е нота до турската държава, тъй като това е абсолютно задължително, защото става въпрос за чужда държава и още повече в граничен район и трябва да получим разрешение”, казва генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

Преговорите за имота със собствениците вече са проведени и парите са осигурени. Така в най-скоро време „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин ще стане действаща църква. Църквата е възстановена за 6 месеца с помощта на българската държава и турските строители.

„Аз лично съм я преживял тая църква. Беше опожарена, вътре растяха върби”, разказва Емил Велинов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Радвам се, че тази църква беше възстановена с помощта на българската и турската държава”, споделя посланик Надежда Нейнски.

В спасяването на храма най-активни са тракийските българи.

„Не мога да си обясня колектив, тракийско дружество, което носи такъв дух, да не присъства на такава бележита годишнина”, казва Нели Атанасова от тракийското дружество в Търговище.

За годишнината министърът на културата Боил Банов дари на църквата икона, изработена от злато и сребро.

Турската държава също се грижи за имота, общината в Одрин например плаща сметките ѝ за ток.