Няма доказателства за нова мигрантска вълна от Сирия, но това не се изключва, заяви председателят на военния комитет на Европейския съюз, който заедно с военни представители на 28 държави наблюдаваше подготовката на българската армия.

На Авиобаза "Граф Игнатиево" беше направена демонстрацията пред висшите военни от Европейския съюз. В нея взеха участие 20 летателни апарата и 200 души от всички военновъздушни бази.

Летище ”Граф Игнатиево” беше затворено и на него двойка МиГ-29 принудиха да кацне самолет нарушител, в случая военнотранспортния „Спартан”.

Хеликоптери от Крумово търсиха и евакуираха катапултирал се пилот в тила на врага. Поддръжка от въздуха им оказваха щурмовите самолети Су-25, докато командоси, спуснати с хеликоптер по въже, осигуриха периметъра.

Началникът на отбраната призова за подписване на договора за нов изтребител до края на годината заради тежкото състояние на бойната авиация, защото пълното внедряване на новите машини ще отнеме 3 години.

"Ние не поставяме срокове на правителството, но се надяваме колкото може по-бързо това да се случи", заяви началникът на отбраната Андрей Боцев.

Дотогава ще разчитаме на руските МиГ-29, които трябва да бъдат ремонтирани.

Въпреки подписания договор за 4 години за възстановяване на летателната годност на МиГ- 29, началникът на отбраната изрази съмнение, че всичките 15 машини ще бъдат ремонтирани до края на годината, но да има достатъчно, за да се осигурява мисията по охрана на въздушното пространство.