Уред, разработен от Българската академия на науките, ще измерва радиацията на Международната космическа станция.

Той трябва да бъде изстрелян тази вечер от площадка на НАСА на източния бряг на американския щат Вирджиния. Още по темата - от Александър Йосифов.

Приборът "Люлин Сет" ще бъде инсталиран на космическата станция, за да измерва нивата на радиация. Ръководител на екипа, който го е  разработил, е проф. дфн Цветан Дачев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Приборът се създаде по поръчка на наши американски колеги. Те искаха да имат още един допълнителен прибор, който да измерва заедно с тях радиация“, казва проф. Цветан Дачев.

Уредът не е първият, създаден от български екип.

„Този, който ще полети, е 20-тият, другите 19 вече са летели или са в Космоса. Имаме един тук, който е бил даже два пъти в Космоса и се е върнал“, обяснява проф. Дачев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние доста прибори сме направили до този момент и много институции ни търсят, главно заради това, че имаме добри резултати и сме показали на света тази стабилност, тази удовлетвореност от резултатите, които получаваме от нашите прибори“, казва гл. ас. Борислав Томов от Института за космически изследвания към БАН.

„Чувството на първо място е отговорност, защото в такъв случай нямаш право на грешен ход“, казва доц. д-р Митьо Митев.

Снимка: btvnovinite.bg

Все повече агенции се доверяват на българските учени, а следващият уред ще излети в открития Космос още тази година.

„Най-скоро от секцията ще полети един прибор, който се казва „Люлин ML“. Той трябва да полети през Септември месец на спътника „Екзомакс“. И ще се очаква да кацне на планетата Марс през март догодина“, обяснява проф. Дачев.

Изстрелването на прибора "Люлин Сет" можете да проследите и на живо в сайта на НАСА тази вечер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!