Подготовка на българската делегацията от четирите управляващи партии, която ще замине на посещение в Украйна. 

Очаква се следващата седмица премиерът Кирил Петков да бъде в Киев.

След празниците БСП ще кажат кой ще е техният представител. „Демократична България“ също обмислят кой ще пътува, а от „Има такъв народ“ ще бъде депутатът Станислав Балабанов.

„Аз ще бъда част от тази правителствена делегация, която има за цел с очите си да се уверим какво се случва от нас в рамките на 300 км по вода. Ужасно е да загиват жени и деца, ужасно е мои връстници да са на първа линия на фронта“, каза пред bTV Балабанов.

Той отново призова за обща позиция за българска военна помощ:

„Държавническо е да има ясно решение, не може като част от ЕС и НАТО да оставаме неразбрани, тук не говорим за натиск“, допълни Балабанов.

bTV научи, че вероятно от „Продължаваме промяната“ ще замине председателят на външната комисия Венцислава Любенова. БСП ще имат решение след празниците, а от „Демократична България“ все още обмислят кого да пратят, но вероятно ще пътува Атанас Атанасов.

„Важно е на място да се запознаем с това, което се случва в Украйна, защото само посещението на външния министър не е достатъчно, за да се добие по-голяма представа, а и в крайна сметка информираното вземане на решение е по-добрият вариант“, заяви Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

България ще има осигурени алтернативни доставки на газ, дори Русия да спре доставките на синьо гориво. Очаква се в следващите дни енергийният министър да даде повече разяснения, увери заместник-председателят на ресорната комисия Ивайло Мирчев.

„Доставките на газ са осигурени, проблемът сега е цената и тя да бъда достъпна за българските граждани“, отбеляза Ивайло Мирчев, депутат от ДБ.

А във вторник се събира коалиционният съвет на управляващите, които да изчистят различията си по решението за военна помощ.