Българи са работили по специалните ефекти във филма „Отмъстителите: Краят”.

В последната част на поредицата е използвана последната дума на визуалните технологии, споделя Милена Христова. Тя работи за едно от най-успешните студия за ефекти в света – „Фреймстор”, като дизайнер и специалист по дигитален композитинг.

„По „Отмъстителите” ми беше възложено да измисля концепция за холограмите във филма – как да изглеждат, как да ги направим. Също така някои от героите, които освен грим, трябваше да им се сменя костюм, смяна на очи, променяне на цвета на косата”, обясни Христова.

Кариерата на Милена започва преди десетина години от „Бояна Филм”, а сега зад гърба ѝ са суперпродукции като „Пазители на Галактиката”, „Изход: Богове и царе”, както и спечелването на колективен Оскар за визуалните ефекти в „Книга за джунглата”. Освен отговорна и изискваща огромен талант, професията на Милена често пъти е и доста забавна: „В един проект, по който работех, Мойсей се разхождаше със златен часовник, който ние трябваше да махаме впоследствие. Или пък Жената Чудо, която тича с кецове на известна марка и трябваше да ги заменим със специални пантофки”.

Сега Милена работи по визуалните ефекти на нов епизод от поредицата „Бързи и яростни”.