България вече има собствен циклотрон за производство на изотопи за високотехнологична диагностика. Той е в университетската болница във Варна и днес беше официално пуснат в експлоатация в присъствието на здравния министър проф. Николай Петров.

„По конвенционалните методи досега, се откриваха тумори, метастази, след определено нарастване по размер. Тази технология дава възможност да се хващат такива неща в много ранен стадий," коментира министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Апаратурата ще произвежда изотопи за изследванията на пациентите с онкологични заболявания за т.нар. ПЕТ-скенер. Досега необходимите изотопи за изследванията бяха внасяни всяка седмица със самолетен транспорт от Австрия и Унгария.

„Зависехме от самолетния транспорт, от наземния транспорт. От капризите на времето. Налагаше се да връщаме пациенти, не всеки ден имаше доставка,” оплака се проф. д-р Анелия Клисарова, началник на клиниката по Нуклеарна медицина.

Проф. Петров допълни, че листите с чакащите ставали все по-дълги, а някои „за съжаление не дочакаха”.

Директорът на УМБАЛ „Св. Марина" доц. д-р Жанета Георгиева се похвали, че стойността на самото изследване ще падне драстично – от 2800 лв. на 2000 лв.

Циклотронът е уникален комплекс не само за нашата страна, но е и едва вторият подобен в Европа, тъй като позволява производството на индивидуални дози за диагностика.

С производство на изотопи в страната няма да има недостиг на необходимите консумативи за нуждите на българските пациенти, ще намалеят и разходите за диагностичните изследвания.

Стойността на циклотронната апаратура е 5 милиона лева. Средствата са осигурени изцяло от бюджета на болницата.