Представители на Атлантическия съвет заявиха, че България заслужава висока оценка за ролята й за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа, съобщи пресслужбата на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев се срещна с представители на Атлантическия съвет в рамките на посещението си в САЩ.

По време на разговорите от Атлантическия съвет заявиха, че ситуацията се разглежда като възможност за ускоряване на реформите и за реализиране на потенциала за социално и икономическо развитие. В рамките на срещата беше изразена надежда за бързо сформиране на правителство след предсрочните парламентарни избори на 12 май, което да се заеме с решаването на неотложните въпроси.

Подкрепа за политиката за диверсификация на енергийните източници, енергийната ефективност и либерализацията на енергийния пазар са били част от темите, засегнати по време на на срещата с Борда на американския Атлантически съвет във Вашингтон.

Сигурността, концепцията на НАТО за „интелигентна отбрана“ и трансатлантическото партньорство също бяха сред темите на разговора. Президентът посочи, че при модернизацията на Българската армия могат да се търсят възможности за сътрудничество и обединяване на ресурсите и с други страни от региона, членки на НАТО.

Росен Плевнелиев е на работно посещение в Съединените щати за участие в отбелязването на 100 години от основаването на Лигата срещу поругаването.