Българите в Букурещ ще се сдобият с нова църква. Това е решението на Светия синод, подкрепено от румънския върховен клир. 

Снимка: btvnovinite.bg

Теренът от 2500 кв. м.  вече е вписан в румънските регистри. От русенската митрополия очакват помощ за финасирането на градежа на храма и културния дом към него.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме надежда, че българското правителство в лицето на министър-председателя ще се включи или най-малко ще подпомогне строежа на храма с прилежащия дом, а живеещите в Румъния българи, те също заедно с български фирми, които работят там в румънската столица, имат готовност в един момент да подпомогнат строежа”, казва Русенският митрополит  Наум.

Новият храм ще носи името на свети Йоан Рилски - всебългарски защитник и покровител. Водещи архитекти препоръчват да се обяви конкурс, за да се реши по-лесно задачата как градежът да е каноничен, но и модерен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Истината е, че за съжаление храмовете, които се строят в последните години са по-скоро имитативни. Изключително трудно е да  овладееш философията  на един храм, да се съобразиш с канона и той да има модерен вид. Християнската  архитектура, особено на кръстокуполните църкви, тя е един синтез на идеята за йерархията божествената, изразени чрез стенописите, архитектурата и чрез конструкцията", казва Петкана Бакалова, заместник-председател на Българската камара на архитектите.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на комунистическия режим в Румъния са отнети редица български църкви. Едва през 1954 г. един храм в центъра на Букурещ е предоставен за временно ползване от българската общност. 

По официални данни българите в Румъния са над 7 хиляди души, а по неофициални броят им достига половин милион.