Българите искат да се наслаждава на стареенето, да се мъчат да живеят с природния ритъм, да се възползват от времето, а не да се опитват да го надбягат.

Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл“, според което постепенно свикваме с мисълта, че не можем да спрем остаряването и да властваме над времето, но можем да го менажираме – да живеем по-активно и природосъобразно.

Снимка: Галъп интернешънъл

Все по-широко се приема мисълта, че трябва да се възползваме максимално от времето си, дори от остаряването си.

Козметика

Редовната употреба на козметика против стареене се приема. 45% от запитаните смятат, че това е ефективен начин да запазят младия си вид. Особено за жените, при които този дял е 58%, а при мъжете той е 32%.

Снимка: Галъп интернешънъл

Здравословен начин на живот

Здравословният начин на живот изглежда най-добрата опция за почти всички. 88% от жените са убедени, че стремежът към здравословен живот е ефективен метод за „надбягване с времето“.

Тази мярка също е оценена като най-ефективна сред 82% от представителите на силния пол.

Снимка: Галъп интернешънъл

Естетична хирургия

Натрапчивата естетична хирургия е навсякъде около нас, но масово не се одобрява. Само 27% приемат естетичните хирургични намеси като ефективни, а останалите са против. Висок е делът и на тези, които не могат да кажат.

Снимка: Галъп интернешънъл

Очаквано, жените, които по-често се подлагат на подобен тип процедури са малко по-снизходителни в отговорите си от мъжете, но и при тях негативните отговори преобладават.

До колко години сме най-привлекателни?

Според мъжете една жена е привлекателна най-много до 46-годишна възраст, а един мъж – до 51. Според жените една жена е привлекателна до 51 г., а един мъж – до 53.

Може би затова жените са много по-тревожни в усещането, че винаги се надпреварват с времето – 56% от тях се чувстват така, докато процентът при мъжете е 46, показва още проучването.

Снимка: Галъп интернешънъл

Колко време на ден отделяме за външния си вид?

За външния вид днес се отделя най-много до половин час дневно. Така са отговорили 55% от мъжете и 46% от жените. При 30% от дамите необходимото време на ден е до 1 час.

Масаж, маникюр, прическа, диети и спорт

Две трети от жените твърдят, че редовно отделят време за маникюр. 15% смятат, че често ходят на масаж, а само 3% ползват инжекции срещу бръчките по лицето си. Половината от жените пък често правят прическата си при професионалист.

Снимка: Галъп интернешънъл

Една трета от българите приемат хранителни добавки, витамини, минерали и т.н. 8% от запитаните казват, че редовно тичат сутрин, 17% ходят редовно на танци, а 15% - на фитнес. 55% споделят стремеж към здравословно хранене, а 24% казват, че редовно пазят диети.

Изследването на „Галъп Интернешънъл” е проведено в периода между 1 и 8 ноември сред 835 души. То е по поръчка на Institut Esthederm и списание „Жената днес“.